Cum devii colaborator SRI, peste noapte: de ce nu este opțional, conform unui nou proiect

de: Ozana Mazilu
01 06. 2022

Un proiect de lege care îți dă fiori pe șira spinării sună cam așa: persoanele fizice și juridice, precum și autoritățile și instituțiile publice ar putea fi obligate să acorde sprijin SRI la cerere pentru derularea operațiunilor sale.

Contextul este că CSAT a pregătit un pachet de legi referitoare la siguranța națională și care urmează să intre în dezbatere publică în următoarea perioadă. Proiectul de lege ar viza funcționarea Serviciului Român de Informații, scrie G4media. Astfel, cetățenii și persoanele juridice au obligația să colaboreze cu agenții SRI, la solicitarea acestora.

Mai exact, Art. 9 arată că “(1) Pentru îndeplinirea atribuțiilor sale, Serviciul cooperează cu alte autorități și instituții, potrivit competențelor legale. (2) Autoritățile și instituțiile publice, precum și persoanele fizice și juridice au obligația să acorde sprijin, la cerere, Serviciului, în îndeplinirea atribuțiilor sale, potrivit legii”.

De asemenea, Art. 32 indică faptul că “Personalul Serviciului în exercitarea funcției îndeplinite în condițiile legii are dreptul de a utiliza tehnici speciale de investigare specifice activității de informații și contrainformații ori de aplicare a legii, precum și să solicite oricărei persoane sprijin pentru realizarea atribuțiilor și competențelor legale. Persoana solicitată este obligată să păstreze secretul asupra aspectelor care au făcut obiectul cererii”.

Mai mult, SRI ar putea deveni autoritate națională inclusiv în domeniul interceptării comunicațiilor.

Securitatea națională este amenințată de atacurile cibernetice: avertismentul SRI

Securitatea națională este amenințată de atacurile cibernetice mai mult decât oricând. Iată ce anunț a făcut SRI în acest sens.

Conform preşedintelui Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, Cristian Chirteş, clasa politică trebuie să adopte o legislaţie în domeniul securităţii cibernetice.

„Doresc să subliniez importanţa elaborării legislaţiei în domeniul securităţii cibernetice, legislaţie care astăzi România din păcate nu o are şi cred că trebuie urgentată, sunt convins că trebuie urgentată legea securităţii cibernetice, care este într-o formă finală şi fac un apel decidenţilor politici să vină în Parlament cu această lege”, a spus Cristian Chirteş, citat de Economica.